Šestonedelie a zavinovanie

Koľko vlastne trvá také šestonedelie po strate dieťatka? Končí po cca 40 dňoch alebo s príchodom prvej menštruácie?

V knihe Štvrtý trimester od autorky Kimberly Ann Johnsonovej, po ktorej som siahla na začiatku svojej cesty k materstvu, som sa dočítala, že dĺžka popôrodného obdobia môže byť aj 6 mesiacov (Japonsko/India), či dokonca aj 9 mesiacov až 2 roky.

Autorka ďalej uvádza, že zatiaľ sa o tom nedosiahol jasný konsezus, pretože proces, ktorým po pôrode prechádza každá žena, je individuálny. No takmer vždy trvá dlhšie ako by sme chceli, očakávali, či pokladali za vhodné.

A ja som vtedy asi prvýkrát dostala potvrdenie, že som v poriadku, ak sa necítím fit pár týždňov po potrate hoci "iba" v prvom trimestri a pripravená na ďalšie snaženie sa.

Keď žena príde o bábätko, (tiež) porodí a teda logicky nasleduje šestonedelie, v ktorom sa potrebuje stiahnuť do seba, vyživiť sa a zazdrojovať.

Po prvom potrate ma toto vôbec nenapadlo. Možno preto, že som nebola v nemocnici. Možno aj preto, že som to nepovažovala za dôležité, pretože som nemala informácie o tom, aký to má dopad aj na ďalšie snaženie sa o dieťatko. Po druhej strate (mimomaternicovom tehotenstve) som si však už zastavenie vedome dopriala a spravila som pre seba tú najlepšiu vec na naštartovanie liečenia a integrovania straty do každodenného života. Netrvalo to len pár dní, či týždňov, ale dokonca mesiacov.

Hľadala som rôzne možnosti dočerpania síl (fyzicky aj mentálne) a tak som sa nejakou "náhodou" dostala aj k rituálu zavinovania, ktorý ma fascinoval.

Keď som pred rokmi robila svoj úplne prvý rozhovor (ešte v písanej forme) o tom, ako je možné sa zazdrojovať v šestonedelí práve po strate dieťatka, dotkli sme sa s dulou Luckou Vančo aj tohto rituálu.

Ďakujem Lucke, že prijala pozvanie a pozreli sme spolu na tému šestonedelia opäť inak.


Rozhovor s Luciou / Šestonedelie v živote ženy a rituál zavinovania

Z archívu duhovamama.sk (06/2019)

Lucia Vančo je pôrodná babica a dula, sprievodkyňa žien počas tehotenstva, pôrodu a šestonedelia. Poskytuje terapie po cisárskom reze, laktačné poradenstvo, masáže bábätiek, kraniosakrálnu terapiu, ako aj rôzne ošetrenia tela, rebozo masáže, či predpôrodné rituály. S ďalšími úžasnými ženami vedie aj školu pre popôrodné duly.

A práve tá jemná, ale dôležitá starostlivosť v šestonedelí, ma zaujímala z jej pohľadu duly a niekoľkoročných skúseností so ženami.

rozhovor lucka cerradapng


Lucka, moja prvá otázka je: Prečo sa to obdobie po pôrode vlastne volá šestonedelie? Prečo je tam tá šestka?

Jedná sa o časové obdobie približne 40 dní (6 nedieľ), kedy sa maternica zavinuje a dostáva sa do pôvodného stavu. Je to obdobie potrebné nato, aby sa telo zregenerovalo. Akoby to bol štvrtý trimester, je stále súčasťou tehotenstva a pôrodu.


Považuje sa za koniec šestonedelia, keď žena dostane menštruáciu alebo to s tým vôbec nesúvisí?

Niektoré ženy dostanú na konci šestonedelia prvú menštruáciu. Tie posledné dni výraznejšie zakrvácajú, ale je to iné ako menštruačné krvácanie. Je to znakom toho, že telo sa zregenerovalo a môže prísť k prvej ovulácii. Až následne prichádza prvá menštruácia. Môže, ale nemusí. Neplatí to však všeobecne.

Mnoho žien dostane prvú menštruáciu po roku, po roku a pol a je to úplne v poriadku. Vždy však prichádza prvá ovulácia. V prípade, že žene dlho neprichádza menštruácia, stále môže otehotnieť. Pretože ovulácia sa už vyskytla a žena si ju (napr. na základe sledovania cervikálneho hlienu) nemusela všimnúť.


Ako je to so šestonedelím po potrate?

Pri potrate žena zažíva to isté ako keď porodí dieťatko. Zrodí sa matka a šestonedelie je potrebné, aby zostala chránená. Rovnako dôležité je aj to, ako sa dokážeme s dieťatkom rozlúčiť. Prijať situáciu a spraviť rozlúčku. Inak to môžu ženy vnímať ako neuzavreté.


Pre mňa osobne bolo šestonedelie veľmi krátke, aby som na rozlúčku vôbec pomýšľala. Rozlúčkový rituál, ktorý som si dopriala v sprevádzaní ďalšej osoby, som vedela prijať po polroku.

A je to tak úplne v poriadku.


Z vlastnej skúsenosti som vnímala, že depresia po potratoch môže ovplyvňovať, prípadne blokovať ďalšie tehotenstvo. Často sa však tomu nevenuje pozornosť a stretávame sa dokonca s jej bagatelizáciou. Ako s ňou môžeme podľa teba pracovať?

V prípade depresií je veľmi dôležitá podpora okolia. Stretávajú sa tu však dva extrémy. Je vidieť, že sa niečo so ženou deje a zároveň prichádza k bagatelizovaniu: „Veď čo. Zabudni. Buď šťastná, že máš (druhé) dieťa“. A podobne.

Nikto si neuvedomuje, že žene by sa mala venovať veľká pozornosť. Po pôrode by pozornosť mala smerovať predovšetkým na ženu, aby mohla ďalej prúdiť od nej k dieťaťu. A to isté platí aj pre ženu po potrate. Potrebuje veľkú pozornosť a podporu okolia, aby to dokázala spracovať.

Avšak na túto pozornosť musí byť okolie pripravené. To je to, čo by ženu do tej depresie nemuselo dostať. Zároveň je to obdobie, kedy by si mala prejsť všetkými fázami smútenia.

Ak sa vrhneme do bežného života akoby sa nič neudialo, je možné, že si to žena v sebe ponesie ďalej. Poznám mnoho žien, ktoré si povedali, že to nevadí a stále nemôžu otehotnieť, lebo je to tak silné, že im to jednoducho nedovolí otehotnieť, keď to nemajú spracované.

Otázkou je, či pôjdem alebo nepôjdem do depresie. Nemusím ísť do depresie, ak mám podporu okolia.


Čo môže žena pre seba urobiť, ak tú podporu od okolia nedostane?

Môžeme ísť cez rôzne byliny, Bachove esencie (krízove esencie), ktoré vyrovnávajú vnútorne. Na prijatie nám môžu poslúžiť rôzne rituály. Napríklad CERRADA (rituál zavinovania kostí).

Cerrada je staroveký rituál na uzatváranie a poďakovanie za to, čo bolo, aby sme mohli vstúpiť do novej etapy.

rebozo cerrada ritualpng


Ako prebieha taký rituál?

Žene sa venuje maximálna pozornosť, ktorá zahŕňa masírovanie a ďalšie vyživujúce procedúry. Žena leží a jej telo sa akoby „uzamyká“ na sedem zámkov šatkami (rebozami). Do každého uzla sa dáva vďačnosť alebo zámer, vízia. Všetko sa uzatvorí. Nakoniec sa všetky uzly rozuzlia na znak započatia novej cesty. Tento rituál sa však nemusí používať len pri pôrodoch, či potratoch, ale hocikedy, keď potrebujeme niečo staré uzavrieť.


Lucka, niekde som čítala, že ako strávi žena prvých 40 dní po pôrode ovplyvní jej vitalitu na ďalších 40 rokov. Bolo to síce v súvistlosti s pôrodmi, ale mne to pripadá dôležité aj po potratoch. Ako to vnímaš ty?

Je to tak. Žena je po pôrode otvorená, energia jej uniká. Akonáhle sa stará o iných (nie iba o dieťa), oberá sa o energiu. Je na mieste, aby požiadala partnera, rodinu, či kamarátky o pomoc s bežným chodom domácnosti (nákup, varenie, pranie, upratovanie) a ona sa naplno venovala bábätku a sebe. Aby ležala a oddychovala spolu s bábätkom v náručí. Aby v sebe tú energiu hromadila.

Ak si ju totiž neušetrí v šestonedelí, potom je vyčerpaná.


Napadá ťa ešte nejaký rituál pre ženy v šestonedelí?

Také zavinovanie bruška (aj po potrate) je veľmi dôležité. Môžeme tak spraviť prostredníctvom niekoľko metrov dlhej šatky zvanej BENKUNG. Ja osobne to praktizujem aj počas menštruácie. Ženu to drží v pevnosti a orgány sa krásne uložia.


Ďakujem Lucke (aj po rokoch) za tento krásny rozhovor. Viac o Luckiných aktivitách sa dozviete na FB stránke >> DULA LUCIA VANCO alebo webovej stránke >> tu.



Aj keď tento rozhovor vznikol ešte v r. 2019, možno si v ňom aj dnes nájdete kúsok inšpirácie.
Ďalšie rozhovory o živote po strate si môžete vypočuť >> tu.

Rituál zavinovania vnímam s odstupom času ako posvätný čas pre zastavenie a uctenie svojho príbehu, či už na dlhšej ceste v ústrety dieťatku, ktorú sprevádzajú rôzne výzvy alebo ak sa ocitneme na inej životnej križovatke a rozhodujeme sa ako ďalej.

Svoje pocity a myšlienky bezprostredne po mojou prvom zavinovaní, ktoré som absolvovala na svojej ceste v ústrety dieťatku a práve s Luckou, sa dozviete v ďalšom článku z tejto “zavinovacej” série.


A ak by ste cítili volanie dopriať si tento rituál v mojom sprevádzaní >> na tejto stránke nájdete viac info. Možno si ho zamilujete rovnako ako ja :)


Bude mi cťou držať vám bezpečný priestor rôznymi križovatkami na ceste v ústrety dieťatku.



***Mirka***