Rozhovory o živote po strate

Šestonedelie po strate dieťatka, Rozlúčkový rituál s nenarodeným dieťatkom, Vyčkávací prístup pri zamlknutom potrate ... sú témy, ktorým sme sa venovali s mojimi hosťkami so zámerom priniesť aspoň kúsok pochopenia do tabuizovanej témy o živote po strate dieťatka.

Možno si tam nájdete inšpiráciu aj pre seba, či pre niekoho blízkeho.



Rozhovor s Andreou / Obdobie 600nedelia

Z archívu duhovamama.sk (10/2020)

Téme šestonedelia, špeciálne po strate dieťatka, sa venuje veľmi málo (ak vôbec) pozornosti. Preto mojím cieľom bolo pozrieť sa na tabu témy aj v tejto oblasti, pretože aj potraty sú pôrody.

Pre nás ženy je veľmi dôležité sa v tomto období zazdrojovať (dočerpať energiu) a podporiť tak svoju ďalšiu vitalitu, či ďalšie tehotenstvo. Ako?

Tak aj o tomto sme sa rozprávali s popôrodnou dulou Andreou Borkovou, ktorá sprevádza ženy prípravou na šestonedelie. Ďakujem Andrejke za veľmi inšpiratívny a podnetný rozhovor.

Rozhovor si vypočujete >>> tu <<<.

3png


Rozhovor s Barborou / Vyčkávací prístup

Z archívu duhovamama.sk (10/2020)

V rámci mesiaca Októbra, ktorý je aj celosvetovo mesiacom zvyšovania povedomia o strate dieťatka, prijala pozvanie na rozhovor aj Barbora Vörösová, pôrodná asistentka a zakladateľka centra Gravifit.

Rozprávali sme sa o zamlknutom potrate a vyčkávacom prístupe. O jeho výhodách a nevýhodách. Ako je to u nás na SR v praxi a aké máme možnosti. Čo očakávať, keď sa rozhodneme ostať doma a čakáme, kým telo spustí kontrakcie. A naopak, kedy netreba návštevu nemocnice odkladať. Barbora odpovedala aj na ďalšie moje otázky, ktoré som od vás v priebehu Októbra dostala.

Ďakujem Baške za rozhovor a všetky užitočné informácie, ktoré s nami zo svojej skúsenosti pôrodnej asistentky pozdieľala.

Rozhovor si vypočujete >>> tu <<<.

2png


Rozhovor s Dankou / Rozlúčkový rituál

Z archívu duhovamama.sk (11/2020)

Téma prechodových rituálov má pre mňa osobne na ceste k materstvu a po potratoch nesmierny význam, pretože je to vedomý čas, kedy sa zastavíme a máme možnosť uctiť si svoju cestu, ako aj nabrať silu pred ďalším krokom.

A keď sa povie rituál, vôbec to neznamená niečo „ezoterické“, pretože rituály sú súčasťou nášho života od nepamäti (krstiny, svadby, pohreby…).

Preto som veľmi rada, že moje pozvanie na rozhovor prijala úžasná sprievodkyňa (aj) prechodovými rituálmi a moja blízka duša Daniela Krušinská Trudičová.

Verím, že aj vy si v ňom nájdete nové uhly pohľadu, podobne ako ja. Zdieľali sme nielen naše osobné skúsenosti s rituálmi rozlúčky s nenarodenými detičkami, ale aj

  • Prečo sú prechodové rituály dôležité, ba až potrebné
  • Ako nám môžu pomôcť v liečení tela aj duše po traumatickej udalosti
  • Ako si ich vieme dopriať samy doma alebo v kruhu spriaznených žien
  • Ako to vyzerá v sprievode s inou osobou. Čo na to potrebujeme, či
  • Prečo niekedy rituál treba opakovať
  • ale aj oveľa viac …
Ďakujem Danke za veľmi inšpiratívny a podnetný rozhovor. 
Rozhovor si vypočujete >>> tu <<<.

1png




Ak sa na svojej ceste cítite samé a potrebujete niekoho, kto vám rozumie (pretože skúsenosť je neprenosná), veľmi rada vás privítam v podpornom kruhu žien na Facebooku v uzavretej skupine MAMY ANJELOV, ktorá vytvára bezpečné prostredie na zdieľania čohokoľvek, čo nás trápi a je priestorom, kde je každý príbeh prijatý s rešpektom.

Rovnako odporúčam aj občianske združenie TANANA, ktoré sa tejto téme u nás na SR venuje v oveľa širšom merítku a snaží sa nielen o zlepšenie materiálneho a personálneho vybavenia v pôrodniciach, vrátane psychologickej starostlivosti, ale organizuje aj online podporné skupiny pre ženy po strate dieťatka.

Ako aj tvorbu Lenky Blažejovej v ČR a jej stránky Ztráta miminka, kde nájdete ilustrovaný denník Mému miminku, ktorý vydala po svojej vlastnej skúsenosti s opakovanou stratou dieťatka.



Ďalšie zaujímavé ROZHOVORY, kde sme sa venovali živote po strate dieťatka, či neplodnosti z rôznych uhlov pohľadu, vznikli v spolupráci :

  • s Danielou Vidovou (10/2023) pre magazín MADAM EVA
  • s Pavlou Pisárovou (10/2020) pre magazín HEROES
  • s Máriu Bernáthovou (08/2020) pre podcast TALKSLOW
  • s Veronikou (06/2020) z blogu SheMakesMeTravel

rozhovory_mirkapng


Bolo mi veľkou cťou, že som mala možnosť zdieľať svoj príbeh aj verejne a
priniesť tak možno viac pochopenia do tabuizovaných tém okolo straty dieťatka. Univerzálny návod ako pracovať so smútkom po strate, či keď sa nedarí otehotnieť, asi neexistuje. Čo vyhovuje jednej z nás, nemusí aj tej druhej. A je to absolútne v poriadku.

Každý príbeh je totiž jedinečný a zaslúži si uznanie.
V CELEJ JEHO HĹBKE.




***Mirka***